Oefening van de week: Psychosomatiek - Milan Somers
milan somers, hypnose, public speaker, personal coaching, coaching in de sport, trainer, nlp
15249
post-template-default,single,single-post,postid-15249,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.3.9,woocommerce-no-js,yith-ctpw,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Oefening van de week: Psychosomatiek

Als je een cursus NLP hebt gevolgd, heb je kennis gemaakt met NLP als een veelomvattende methode op emotioneel, rationeel, relationeel, professioneel en ook spiritueel gebied. Een nieuw toepassingsgebied is psychosomatiek. De structuur van NLP is ook uitstekend geschikt voor lichamelijke klachten en vormt een handvat om de psycho-emotionele aspecten van gezondheidsklachten aan te pakken. Een van de uitgangspunten in deze benadering is dat een gezondheidsklacht een deelpersoonlijkheid is met een positieve intentie en je in feite iets te vertellen heeft op psycho-emotioneel gebied.

Zodra je deze positieve intentie bewust hebt gemaakt, kun je jezelf en anderen vrijmaken van de emotionele lading en is de weg vrijgemaakt voor het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Hieronder vind je een oefening om te ontdekken wat de positieve intentie zou kunnen zijn van een gezondheidsklacht.

  1. De geest tot rust laten komen en verbinding maken met je lichaam en hogere zelf.

– Ga ontspannen liggen of zitten en sluit je ogen.

– Volg de bewegingen van je ademhaling gedurende een paar minuten.

– Doe een bodyscan; ga met je aandacht naar je linkervoet en voel. Vervolgens laat je je aandacht langzaam omhoog stromen naar je enkel, onderbeen, knie en bovenbeen. Daarna doe je hetzelfde voor je rechtervoet en je rechterbeen. Scan op deze manier alle delen van je lichaam.

– Als laatste deel van je lichaam ga je naar je hart, voel het kloppen in je borstkas en maak via je hart verbinding met het grotere geheel; je hogere zelf, het universum, universele liefde of hoe je het ook wilt noemen en maak de beleving van verbondenheid zo sterk dat er vanzelf een glimlach op je gezicht verschijnt. Vraag vervolgens om inzicht en wijsheid vanuit dit grotere geheel en stel je daarvoor open.

  1. Focus op de lichamelijke klacht

– Nu je geest tot rust is gekomen en je lichaam ontspannen, is je waarnemingsvermogen van subtiele signalen groter geworden. Ga nu met je aandacht naar het lichaamsdeel waar je de klacht bemerkt.

– Focus erop en ga na wat je voelt. Onderzoek alle mogelijke prikkels en gewaarwordingen gedurende een paar minuten zonder deze te willen veranderen. Concentreer je. Je aandacht glipt misschien weg als een glibberige vis, maar kom weer terug met je aandacht naar het lichaamsdeel en je gewaarwordingen.

– Vraag nu aan het deel: Wat is je positieve intentie? Wat wil je voor me bereiken? Dit is geen rationeel proces, laat het antwoord in je opkomen vanuit je onderbewuste en je hogere zelf.

– Beschouw dit antwoord als een geschenk en bedank ervoor. Bedenk op welke alternatieve en constructieve manier je invulling kunt geven aan deze positieve intentie zodat de psycho-emotionele reden van je gezondheidsklacht niet meer nodig is en je lichaam zichzelf weer kan herstellen.

Veel plezier met psychosomatiek.