Oefening van de week: Iedereen heeft alle hulpbronnen - Milan Somers
milan somers, hypnose, public speaker, personal coaching, coaching in de sport, trainer, nlp
15245
post-template-default,single,single-post,postid-15245,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.3.9,woocommerce-no-js,yith-ctpw,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Oefening van de week: Iedereen heeft alle hulpbronnen

In NLP werken we met vooronderstellingen. Vooronderstellingen zijn aannames die we doen om door een bepaalde bril te kijken naar communicatie, gedrag en de werkelijkheid. Een van de vooronderstellingen is dat iedereen alle hulpbronnen (lees ook kwaliteiten/ vaardigheden) in zich heeft. Voorbeelden van hulpbronnen zijn b.v. zelfvertrouwen, inzicht, empathie, doorzettingsvermogen, beslissingsvermogen, etc.

In NLP maken we vaak van deze vooronderstelling gebruik door de gecoachte een probleem te laten definiëren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat iemand zegt “ Ik heb geen zelfvertrouwen” of “Ik ben niet in staat om keuzes te maken.” De vooronderstelling dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft, maakt het mogelijk om te gaan zoeken naar het tegenvoorbeeld. Je gaat dan samen met de gecoachte op zoek naar een voorbeeld waaruit blijkt dat de persoon wel zelfvertrouwen heeft of keuzes kan maken. Deze bewustwording kan de gecoachte helpen om zijn eigen gedachtespinsels te doorbreken en leren hoe de gecoachte toegang kan krijgen tot die hulpbron die nodig (en toch al aanwezig) is. De oefening van de week gaat over dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft.

1) Kies een ervaring of soortgelijke ervaringen waar je jezelf belemmert.
2) Formuleer je probleem in die situatie(s) in een zin. Formuleer de zin zo dat je kunt herkennen welke hulpbron niet aanwezig is.
3) Ga op zoek naar drie soortgelijke ervaringen waar het tegendeel uit blijkt. Bijvoorbeeld je hebt je probleem als volgt omschreven: “Ik ben niet in staat om rustig te blijven in de file.” De hulpbron die niet aanwezig is, is bijvoorbeeld geduld. Want had je wel geduld dan zou je het probleem niet ervaren. Ga nu op zoek naar drie soortgelijke ervaringen waar je wel geduldig was.
4) Ga voor jezelf na in de drie ervaringen wat je hebt gedaan om toegang te krijgen tot die hulpbron.
5) Neem deze bewustwording mee voor een toekomstige situatie waarin het probleem zich weer gaat voordoen en bekijk of je de hulpbron kunt oproepen.

Veel plezier met je hulpbronnen.