De kunst van presenteren - Milan Somers
milan somers, hypnose, public speaker, personal coaching, coaching in de sport, trainer, nlp
15573
post-template-default,single,single-post,postid-15573,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.3.9,woocommerce-no-js,yith-ctpw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

De kunst van presenteren

Als spreker ben ik gefascineerd door mooie verhalen. Zo stuitte ik vandaag op deze video van Dananjaya Hettiaachchi, wereldkampioen public speaking 2014.

Tijdens zijn betoog gebeuren een hele hoop zaken die Dananjaya inzet om zijn verhaal en boodschap over te brengen. Ik zal er een uitnemen die van belang is tijdens het spreken voor groepen.

Voor elke spreker is het van belang om te starten met een frame of kader. Dit geeft namelijk betekenis aan de rest van het verhaal. Je kunt dit doen door aan te geven waar je het over gaat hebben echter Dananjaya gebruikt een metafoor om zijn kader vorm te geven. In zijn metafoor maakt hij een koppeling naar de mooie roos in jezelf en tegelijkertijd dat deze roos wel eens gebroken kan zijn. Deze 2 kernboodschappen komen tijdens zijn persoonlijke verhalen steeds terug zodat hij aan het einde van zijn verhaal weer teruggrijpt op de metafoor bij de start. Dit noemen we het sluiten van een loop.

Mocht je binnenkort gaan spreken voor een groep, werk dan eens met het principe van kaders zetten. Je kunt dit doen door te werken met:

“ Start with the end and end with the start”

Stappen/ vragen die je kunt gebruiken in je voorbereiding zijn:
1) Wat is de boodschap die ik uiteindelijk aan het einde van het verhaal wil overbrengen? Wat wil ik dat mijn publiek weet en voelt (deze is zeker van belang om een ervaring mee te geven)?
2) Met welk kader of welke metafoor kan ik starten waar ik aan het einde weer op terugkom?
3) Met welke voorbeelden kan ik de boodschap meerdere malen duidelijk maken?
4) Welke samenvatting geef ik op het einde zodat ik eindig met de start?

Mocht je meer willen weten over de kunst van presenteren, neem dan eens contact met me op.

Inspirerende groet,

 

Milan Somers