Blog - Milan Somers
milan somers, hypnose, public speaker, personal coaching, coaching in de sport, trainer, nlp
1815
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-1815,theme-bridge,bridge-core-1.0.5,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Blog

Op 27 januari 2015 geef ik een lezing in De Oude Rechtbank van Eindhoven. De titel van de lezing heet “Regisseur over je eigen leven.” Tijdens de lezing neem ik je mee in de overeenkomsten tussen een filmregisseur, die middels beeld een verhaal vertelt en creëert, en hoe jij je eigen verhaal in je leven regisseert.

Als spreker ben ik gefascineerd door mooie verhalen. Zo stuitte ik vandaag op deze video van Dananjaya Hettiaachchi, wereldkampioen public speaking 2014. Tijdens zijn betoog gebeuren een hele hoop zaken die Dananjaya inzet om zijn verhaal en boodschap over te brengen. Ik zal er een uitnemen die van belang is tijdens het spreken voor groepen.

In onze communicatie komen de woorden JA, MAAR….. vaak terug. Het is een communicatiepatroon dat onbewust aanwezig is. JA, MAAR….. heeft een grote impact op hoe je de communicatie en je gesprekspartner ervaart. Het veel gebruik van JA, MAAR….. kan ervoor zorgen dat het contact met je gesprekspartner vermindert en miscommunicatie plaatsvindt. De oefening van de week gaat over het veranderen van JA, MAAR….. in JA, EN…….

Wist je dat gedrag geen enkele betekenis heeft als je het niet koppelt aan een bepaald kader of situatie. Rood krijgt pas een betekenis als je dit plaatst in een kader van bijvoorbeeld spiritualiteit of een verkeerssituatie. In het kader van spiritualiteit kan het liefde betekenen en in een verkeerssituatie gevaar. Beide zijn waar maar het kader waarin je iets (onbewust) plaatst, bepaalt de betekenis. De oefening van de week gaat over het plaatsen van gedrag in een ander kader.

We hebben allemaal verschillende kwaliteiten. Deze kwaliteiten ontwikkel je door de jaren heen. Maar wie is je model geweest waarvan je die kwaliteiten hebt afgekeken? Welke personen had je vroeger hoog in het vaandel staan waar je veel van hebt geleerd? Kwaliteiten heb je namelijk veelal afgekeken van andere personen die deze kwaliteiten bezaten. Zij waren je leermeester! De oefening van de week gaat over welke kwaliteiten je van wie hebt geleerd.

Een pantoum, ook wel Tibetaans gedicht of Maleisisch vers genoemd, is een dichtvorm van twintig regels, waarbij een aantal van de regels wordt herhaald. Met dit schema kun je in korte tijd zelf een gedicht schrijven waarbij de essentie van het moment of van wat er werkelijk in je omgaat, voor ogen verschijnt. Vaak werkt het verrassend verhelderend, omdat onbewuste gevoelens of gedachten aan de oppervlakte komen.